Gospodarska delegacija na Dansko

Gospodarska delegacija na Dansko

V juniju smo organizirali tridnevno gospodarsko delegacijo na Danskem, katere namen je bil raziskovanje njihovih inovativnih rešitev in dobrih praks krožnega gospodarstva.

Najprej smo obiskali State of Green v Kopenhagnu, središče z več kot 500 danskimi ponudniki trajnostnih rešitev. Spoznali smo ekosistem trajnostnih inovacij in pridobili dragocene vpoglede v prelomne pobude Danske. Nato smo si ogledali CopenHill Urban Mountain – center urbanih gorskih športov, ki ga poganja energetska naprava ARC s pretvarjanjem industrijskih odpadke in odpadkov, katerih ni mogoče reciklirati, v ogrevanje in elektriko.

Drugi dan se je začel z obiskom Univerze Roskilde, ki slovi po predanosti razvoju trajnostnih rešitev. Spoznavali smo vrhunske raziskave in trajnostne pobude, ki jih izvaja univerza. Imeli smo tudi priložnost raziskati FabLab RUC, najsodobnejši objekt, ki spodbuja inovacije na področju trajnostne tehnologije. Nadaljevali smo z ogledom Næste Aps, pionirja v projektantski in gradbeni industriji, ki je v ospredju izvajanja krožnega pristopa k gradnji in infrastrukturi, revolucioniranju industrije in postavljanju novih standardov lesene gradnje. Zvečer nas je v zgodovinski stari mestni hiši Roskilde pričakal topel sprejem v organizaciji slovenskega veleposlaništva, kjer nas je veleposlanik Mihael Zupančič tudi nagovoril, pri čemer je izpostavil skupno zavezanost trajnostnemu razvoju, ki ne bo le zmanjšal vplivov na okolje, ampak bo predstavljal tudi pomembne gospodarske priložnosti. Dogodek je bil odlična platforma za mreženje in izmenjavo idej s ključnimi deležniki.

Zadnji dan smo obiskali univerzitetni inkubator DTU Link ter enega največjih centrov za raziskave in razvoj vetrnih turbin in pametnih energetskih omrežij na DTU – Tehnični univerzi na Danskem, ki se nahajata na Campusu Risø. Gostil nas je tudi Aqua Green, cenjeno inženirsko podjetje, specializirano za čiste tehnologije, ki razvija tehnologije pridelave biooglja iz biomase.

Veliki finale našega obiska je bila simbioza Kalundborg, ki že 50 let aktivno spodbuja industrijsko simbiozo med največjimi industrijskimi podjetji. Z deljenjem presežne energije, vode in materialov ta edinstvena pobuda ustvarja dobiček, hkrati pa spodbuja trajnostne prakse. Delegacijo so navdihnili simbiotični odnosi med različnimi industrijami, ki so postavili zgledno merilo za pobude krožnega gospodarstva.

Obisk slovenske gospodarske delegacije na Danskem je bil resnično razsvetljujoč in nas je motiviral za uvajanje podobnih trajnostnih praks tudi doma. Iz srca se zahvaljujemo vsem organizacijam in posameznikom, ki so z nami delili svoje dobre prakse ter vsem organizacijam in posameznikom, ki so poskrbeli, da je bil ta obisk izjemno uspešen: Veleposlaništvu Republike Slovenije na Danskem, še posebej njihovem častnemu konzulu Carstenu Philipsenu, Compas Nordic, Climate-KIC Nordic.

Hvala tudi članom SRIP Krožno gospodarstvo in ŠGZ, ki so se udeležili delegacije in so bili pripravljeni spoznavati danske dobre prakse krožnega gospodarstva ter deliti svoje: Bright3r, Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru, IKEMA Inštitut za kemijo, ekologijo, meritve in analitiko, SIJ, Ptujska klet, Slovenski podjetniški sklad, Rihter montažne gradnje.