Modro gospodarstvo Slovenije

Modro gospodarstvo Slovenije

Ta dogodek je že potekel.
ZAČETEK: 09. 05. 2022 09:30
ZAKLJUČEK: 26. 05. 2022 12:30

Tehnološki park Ljubljana in Občina Izola sta parterja v Interreg Adrion projektu Blueware, katerega cilj je povezovanje podjetij, raziskovalnih organizacij, snovalcev politik in regulatorjev ter nevladnih organizacij in zainteresirane javnosti v inovacijsko skupnost za trajnostno modro gospodarstvo Slovenije. Modro gospodarstvo zajema vse industrije in sektorje, povezane z oceani, morji in obalami, ne glede na to, ali se njihove dejavnosti izvajajo na morju ali na kopnem. Za trajnostno rabo morja so ključne modre inovacije. Te omogočajo številne poslovne priložnosti v tradicionalnih pomorskih sektorjih, pospešeno rastejo in razvijajo pa se tudi novi sektorji modrega gospodarstva. Modre inovacije obenem zagotavljajo, da se kakovost morskega okolja trajnostno ne le ohranja, temveč postopoma tudi obnavlja.

Pomen trajnostnega modrega gospodarstva za evropski zeleni prehod (podprt tudi z razvojnimi spodbudami), njegova vključitev v Slovensko strategijo pametne specializacije ter tekoči mednarodni projekti predstavljajo priložnost za inovacijsko povezovanje in vzpostavitev razvojnega partnerstva. Generalni direktorat za pomorske zadeve in ribištvo (GD MARE) je v sodelovanju z Regionalno in mestno politiko (GD REGIO) nedavno predstavil platformo za pametno specializacijo za trajnostno modro gospodarstvo kot eno ključnih orodij za podporo izvajanju sporočila iz leta 2021 o novem pristopu za trajnostno modro gospodarstvo v EU.

V sklopu tega GD MARE organizira vrsto posredniških dogodkov z namenom spodbujanja medregionalnih partnerstev S3 modrega gospodarstva. Med drugim tudi dvodnevni dogodek ”Smart specialisation for marine renewable energy”, ki bo potekal 9. in 10. maja 2022.

Agenda:

9. 5. 2022, od 12.30 so 17.30, Santander, Španija: National Events organised by Pillar III: Marine renewable energy and Pillar IV: Healthy ocean and resilient coasts of the Atlantic Action Plan

10. 5. 2022, od 9.00 do 12.30, hibridno: EU Brokerage Session Organised by DG MARE and the Atlantic Assistance Mechanism

 

Več o dogodku si lahko preberete TUKAJ, prijavnico na dogodek pa najdete TUKAJ.