Odklikajmo digitalne odpadke

Odklikajmo digitalne odpadke

Ekologi brez meja nas to pomlad vabijo na nekoliko drugačno čistilno akcijo. Tako, pri kateri nam ni treba zapustiti udobja svojega doma, pri kateri lahko sodeluje čisto vsak in s katero bomo zmanjšali naš digitalni odtis. Pridružite se najlažji čistilni akciji na svetu!

Pri vseslovenski digitalni čistilni akciji ne bomo brisali prahu z monitorjev računalnika! Gre za čiščenje nepotrebnih datotek, fotografij, aplikacij in drugih podatkov/odpadkov, ki nastajajo v digitalnem svetu in – marsikdo tega ne ve – porabljajo ogromno energije, kar pomeni emisije toplogrednih plinov! Bodimo konkretni – 100 GB podatkov pomeni toliko ekvivalenta CO2, kot če bi prevozili 114 km z osebnim avtomobilom. To je razdalja med plažo v Strunjanu in ljubljanskim Vičem.

Ogljični odtis digitalnih aktivnosti se nanaša na količino toplogrednih plinov, ki jih povzročajo dejavnosti na internetu, vključno z brskanjem po spletu, pošiljanjem e-pošte, uporabo družbenih omrežij, prenosom datotek, gledanjem spletnih videoposnetkov itd. Digitalne storitve in infrastruktura, kot so podatkovni centri, omrežja in strežniki, zahtevajo veliko električne energije, kar povečuje njihov ogljični odtis. 

Po različnih ocenah naj bi digitalne tehnologije, vključno z informacijsko tehnologijo in komunikacijskimi omrežji, prispevale k 4-5% svetovnih izpustov toplogrednih plinov v 2023, njihov delež pa zraste za približno 6 % na leto. To je že več izpustov, kot jih proizvede letalski promet. 

Ena povprečna datoteka bo spremenila bolj malo. Deset tudi. A kot “zrno na zrno pogača” bi lahko predvsem za spletne strežnike poenostavljeno rekli “datoteka na datoteko disk”, “disk na disk strežnik” in tako dalje. Zato vabljeni, da se pridružite najlažji čistilni akciji na svetu.

Čiščenje digitalnih odpadkov je kot vsako drugo — vedno malo drugače. Zato so Ekologi brez meja pripravili paket navodil, ki vam bodo pomagala počistiti prav vsak “kotiček” naprav. Pomembno je, da pred čiščenjem zabeležite izhodiščno stanje in rezultate čiščenja sporočite prek spletnega obrazca na strani https://digital.ocistimo.si/

S čiščenjem digitalnih odpadkov in pridobivanjem zelenih digitalnih navad bomo prihranili denar, saj manj smeti pomeni daljšo življenjsko dobo naprav. Z dobro digitalno organizacijo bomo prihranili čas, se izognili stresu in povečali varnost naših digitalnih aktivnosti. Poleg tega pa bomo prispevali k ohranjanju okolja. Odklikajmo digitalne odpadke skupaj!