Pestro decembrsko dogajanje v okviru SRIP – Krožno gospodarstvo

Pestro decembrsko dogajanje v okviru SRIP – Krožno gospodarstvo

December je bil za SRIP – Krožno gospodarsko dogodkov poln mesec. V začetku meseca se je v sklopu dogajanja ”Mesec Industrije 4.0 in robotike” v Digitalnem središču Slovenije in preko spleta odvil kongres ”Krožno gospodarstvo in industrija 4.0: zmagovalna kombinacija za ogljično nevtralnost do 2050?”. Na kongresu so svoje poglede predstavili in soočili predstavniki industrije, raziskav in razvoja ter nevladniki, ki so predstavili obstoječe rešitve, ki prepletajo načela krožnega gospodarstva in tehnologije industrije 4.0, s katerimi bi potencialno lahko dosegli ogljično nevtralnost. Z nami so bili Ana Šerdoner iz Bellona Foundation, ki je predstavila prehod na ogljično nevtralnost v energetsko intenzivnih panogah. V okviru okrogle mize, ki jo je povezoval doc. dr. Blaž Likozar, pa so svoja znanja in izkušnje predstavili dr. Tomaž Vuk iz Salonita Anhovo, dr. Tilen Sever iz Steklarne Hrastnik d. o. o., dr. Mojca Loncnar iz SIJ Acroni in Andrej Gnezda iz Umanotere. Posnetek kongresa si lahko ogledate tukaj. Tukaj pa najdete brošuro, kjer so zbrani vsi prispevki iz dogajanja v Mesecu Industrije 4.0 in robotike.

Kemijski inštitut je organiziral ”Take your research to the next level – become an Entrepreneur”, kjer so se predstavile tri mlade podjetnice – Roza Janusz soustanoviteljica MakeGrowLaba iz Poljske, Petja Škufca ustanoviteljica Dermateke in Petra Jerič idejna lastnica znamke Vivre.

Potekal je strokovni kongres ”Trajnostni kompoziti – uporaba konoplje v gradbeništvu ter implementacija v turističnem kompleksu Goričke iže”. Primož Zorec iz Cogreen d. o. o. je predstavil gradnjo z industrijsko konopljo, dr. Laetitia Marrot iz Center odličnosti InnoRenew CoEje pa je predstavila najnovejše raziskave o konopljinem betonu in izzive, s katerimi se soočamo ob uporabi tega gradbenega materiala. Primer gradnje takšne gradnje pa je bil predstavljen tudi v praksi na kompleksu Goričkih iž.

Letos je srečanje članov SRIP – Krožno gospodarstvo potekalo preko spleta. Priložnost smo imeli slišati, kakšni ukrepi se obetajo s strani države v prihajajočih mesecih, ki so neposredno povezani z našim delovnim procesom in skupnim nastopom v projektih. Gregor Umek, vodja sektorja za industrijo, spodbujanje inovativnosti in tehnologijo / Direktor za internacionalizacijo, podjetništvo in tehnologijo MGRT je predstavil ukrepe MGRT iz Načrta za okrevanje in odpornost s poudarkom na ukrepih v l. 2021 (razpis za digitalizacijo) in l. 2022 (RRI, demo/piloti, razpis za investicije). Marjana Dermelj, iz Sektorja za razvoj in mednarodno sodelovanje SVRK pa je predstavila demonstracijski projekt za prehod v nizkoogljično družbo.