7. Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja

7. Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja

Ta dogodek je že potekel.
ZAČETEK: 15. 11. 2022 08:00
ZAKLJUČEK: 17. 11. 2022 18:00

v mesecu novembru bo v Mariboru potekal že 7. Karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja, pod sloganom Vesolje priložnosti, ki ga organizira Mestna občina Maribor v partnerskem sodelovanju z Zavodom RS za zaposlovanje Območno službo Maribor, Univerzo v Mariboru, Štajersko gospodarsko zbornico, Območno obrtno podjetniško zbornico Maribor, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma, ustanova in Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Po dveh letih izvedbe kariernega sejma v virtualni obliki bo letos karierni sejem ponovno mogoče obiskati v živo. Karierni sejem bo potekal 2 dneva, in sicer za osnovnošolce v torek, 15. novembra, od 8. do 18. ure, za srednješolce pa v četrtek, 17. novembra, od 8. do 18. ure, v Športni dvorani Ljudski vrt »Lukna«, Mladinska ulica 26 v Mariboru.

 

Karierni sejem je namenjen učencem višjih razredov oz. letnikov, staršem, svetovalnim in drugim strokovnim delavcem s področja karierne orientacije mladih. Z izvedbo Kariernega sejma želimo mladim na enem mestu predstaviti možnosti, ki jih imajo ob nadaljevanju svoje izobraževalne ali poklicne poti ter prispevati k preprečevanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na lokalnem trgu dela, kot tudi pomagati pri izvajanju programov karierne orientacije v osnovnih in srednjih šolah. Posebno pozornost zato namenjamo deficitarnim poklicem v Mariboru in tudi širši regiji.

Želimo si, da bi lahko v povezovanju z izobraževalnimi zavodi, obrtniki, podjetniki, drugimi gospodarskimi subjekti ter ostalimi javnimi in zasebnimi organizacijami predstavili priložnosti za karierni razvoj mladih v lokalnem okolju.

Obiskovalci kariernega sejma bodo lahko:

  • spoznali posamezne poklice;
  • spoznali izobraževalne ustanove in programe, ki jih te izvajajo;
  • se udeležili dogodkov (delavnic, predavanj), ki so koristni za načrtovanje izobraževalne in karierne poti;
  • se seznanili s potencialnimi delodajalci, z možnostmi za zaposlitev ali za opravljanje prakse;
  • dobili informacije o razmerah na trgu dela in deficitarnih poklicih;
  • spoznali organizacije, ki izobražujejo, usposabljajo ali zaposlujejo mlade invalide;
  • spoznali mladinske delavce, se seznanili z mladinskim delom in s programi, ki jih izvajajo mladinski centri in druge organizacije, ki delujejo na področju mladine.

Dopoldanske aktivnosti bodo na obeh sejmih namenjene organiziranemu obisku šolarjev in dijakov. Popoldanski del sejma je namenjen individualnim obiskom razstavljavcev in bo obogaten z delavnicami in predavanji, ki so koristni za načrtovanje izobraževalne in karierne poti.