Kako lahko podjetje izboljša svojo trajnostnost z uporabo ETV?

Kako lahko podjetje izboljša svojo trajnostnost z uporabo ETV?

Ta dogodek je že potekel.
ZAČETEK: 15. 02. 2024 09:30
ZAKLJUČEK: 15. 02. 2024 12:30

Zahteve nove Direktive o poročanju o trajnosti podjetij (CSRD) že vplivajo na večino slovenskih podjetij, ki so sedaj zavezana k kvalitativnemu in kvantitativnemu poročanju o različnih okoljskih, socialnih in upravljavskih (ESG) izzivih. To velja tako za velika podjetja (in posredno njihove izvajalce v vrednostni verigi), kot tudi za mala in srednje velika podjetja (MSP-ji).

Gradbeni sektor je znan po svojem pomembnem okoljskem odtisu, ki ga zaznamuje visoka poraba virov, energije in proizvodnja odpadkov. Eno od 13 obveznih področij poročanja, zahtevanih s strani CSRD, je uporaba virov in krožno gospodarstvo, ki sta lahko kompleksna in precej zahtevna za samo  implementacijo.

Z namenom poglobljenega razumevanja nove direktive in s tem povezanega trajnostnega poročanja, Zavod za gradbeništvo Slovenije, v četrtek, 15. februarja 2024, med 9.30 in 12.30, organizira hibridno delavnico (Gospodarska zbornica Slovenije, Dimičeva ulica 13, Ljubljana / Zoom povezava) z naslovom:

»Kako lahko podjetje izboljša svojo trajnostnost z uporabo ETV?«.

Delavnica se bo osredotočila na uporabo spregledane okoljske tehnologije verifikacije (ETV), ki trenutno še ni široko poznana v Sloveniji ter njeni vlogi kot podpornega mehanizma pri poročanju o trajnostnih vidikih in učinkovitosti podjetij.

Program delavnice je sledeč:

9:30 – 9:40 Uvodni nagovor Antonija Božič Cerar (GZS)
9:40- 10:00 Zelene tehnologije in instrumenti za implementacijo v gospodarstvu Marija Čebular Zajec (MGTŠ)
10:00-10:30 Predstavitev ETV sheme in njene potencialne uporabe Izabela Ratman-Kłosińska (IETU, koordinatorica projekta LIFEproETV)
10:30-10:45 Predstavitev uporabe ETV na Danskem Peter Fritzel (ETA Denmark)
10:45- 11:15 Premor
11:15- 11:30 Predstavitev trajnostnih rešitev v podjetju M SORA Predstavnik podjetja
11:30- 12:20 Okrogla miza

(moderatorka:
Alenka Mauko Pranjić, ZAG)

•       Izabela Ratman-Kłosińska (IETU),

•       Antonija Božič Cerar (GZS),

•       Marija Čebular Zajec (MGTŠ),

•       Tinkara Kopar (ZAG)

•       Predstavnik podjetja M SORA

12:20-12:30 Zaključek Sara Seršen (ZAG)

 

Delavnica je brezplačna in bo potekala v angleškem jeziku.

Obvezna je predhodna prijava preko obrazca.

Zahteve nove Direktive o poročanju o trajnosti podjetij (angl. Corporate Sustainability Reporting Directive – CSRD, EU 2022/2464 ) že vplivajo na večino slovenskih podjetij. Gradbeni sektor zaznamujejo visoka poraba virov in energije ter visoka proizvodnja odpadkov. Eno od 13 obveznih področij CSRD poročanja je tudi uporaba virov in krožno gospodarstvo, ki je lahko kompleksno in precej zahtevno področje za implementacijo.  Še posebno v gradbeništvu je okoljsko preverjanje pomembno zaradi visoke porabe virov in energije ter visoke proizvodnje odpadkov.

Vabljeni, da se dne 15. februarja 2024, med 9.30 in 12.30, udeležite delavnice z naslovom: »Kako lahko podjetje izboljša svojo trajnostnost z uporabo ETV?«. Osredotočili se bomo na uporabo sheme preverjanja okoljske tehnologije oziroma ETV (SIST EN ISO 14034:2019), ki je trenutno v Sloveniji manj poznan način preverjanja inovativnih tehnologij, v Evropi in po svetu pa se uporablja že več desetletij.

Komu je delavnica namenjena?

  • Okoljskim inženirjem v podjetjih
  • Svetovalnim podjetjem na področju varovanja okolja
  • Investitorjem in naročnikom (vključno z javnimi naročniki)
  • Zakonodajalcem
  • Tržnikom

Prijave so obvezne, preko spletnega obrazcaDelavnica je brezplačna in bo potekala v angleškem jeziku.

Pridružite se predstavitvam in razpravi!