PREDSTAVITEV PROJEKTA

Mednarodna iniciativa za krožno gradbeništvo

Slovenski gradbeni grozd je eden izmed 3000 evropskih grozdov, ustanovljen leta 2004, že od vsega začetka vpet v mednarodno sodelovanje na področju razvoja in inovacij. V okviru sodelovanja Slovenskega gradbenega grozda v razvojno-raziskovalnih in sodelovalnih projektih nastajajo različni dokumenti in storitve, ki se nanašajo na razumevanje in možnosti krožnega prehoda sektorja ter so v obliki povzetkov na voljo članom. Trenutno se s tematiko krožnosti ukvarjajo v projektih ICBUILD, X-BUILD EU in AEC Eurocluster. Gre za sodelovalne projekte z drugimi evropskimi grozdi, pridobljene na razpisih EU.

 

International Circular Construction Cluster kot posebna veja Slovenskega gradbenega grozda omogoča prenos znanj na področju krožnega gospodarstva v gradbenem sektorju in odpira priložnosti za mednarodno sodelovanje, tako poslovno kot razvojno-raziskovalno. Zaradi mednarodne dimenzije v Slovenijo vnaša poglede na krožnost v gradbeništvu z različnih zornih kotov ter izkušnje iz drugih okolij, s tem pa dviguje nivo znanja v slovenskem gradbenem sektorju.

 

International Circular Construction Cluster je še v zagonski fazi zbiranja pisem podpore podobno mislečih grozdov. S tridesetimi prejetimi pismi podpore iz različnih delov sveta, od Evrope do Mehike, Indije, Burkine Faso, se kaže interes za tematiko krožnega gospodarstva v gradbenem sektorju globalno, kar bo v prihodnje zagotovo omogočilo tudi poslovno sodelovanje članov grozda. Hkrati že poteka projektno sodelovanje Slovenskega gradbenega grozda z nekaterimi podpisniki pisma podpore.

V okviru International Circular Construction Cluster so izvedli 10 webinarjev z mednarodnimi govorci iz Italije, Nemčije, Butana, Bocvane, Čila in Indije. Novembra 2022 so skupaj s partnerjem iz Burkine Faso v živo izvedli prvi dogodek International Circular Construction Cluster v Ouagadougou, glavnem mestu Burkine Faso. Poleg tega intenzivno izvajajo komunikacijske aktivnosti na omrežju Linkedin.

ČLAN

  • SLOVENSKI GRADBENI GROZD - GIZ
  • Vaše 41a, SI-1215 Medvode
  • +386 (0)41 770 482

Fokusno področje

Sekundarne surovine