PREDSTAVITEV PROJEKTA

Priprava zavrženih baterijskih celic za ponovno uporabo

Podjetje Reusable Technologies (RT) se ukvarja z razvojem trajnostnih rešitev za ponovno uporabo elektronskih odpadkov (e-odpadkov), pri čemer se osredotoča predvsem na obnovo litij-ionskih baterijskih celic. Njihovo poslanstvo je krožno gospodarstvo, h kateremu prispevajo s podaljšanjem življenjske dobe elektronskih komponent in zmanjšanjem količine odpadkov.

RT že zmanjšuje e-odpadke in prispeva h krožnemu gospodarstvu z obnovo litij-ionskih baterij v EU. Do zdaj (maj 2023) so za ponovno uporabo pripravili več kot 100.000 baterijskih celic, s čimer so prihranili več kot 600.000 kilogramov emisij CO₂. Njihova rešitev zmanjšuje odvisnost od tujih baterij z ustvarjanjem trajnostne domače oskrbe.

Ta rešitev pomeni, da za proizvodnjo novih baterij niso potrebne nove surovine, prav tako se privarčuje poraba energije, ki je potrebna za transport in recikliranje odpadnih baterij. Da bi dosegli svoj cilj, sodelujemo s centri za recikliranje in različnimi podjetji.

Kot primer dobre prakse so razvili lasten produkt, rEbankMini, powerbank, v katerega vgrajujemo baterijske celice, poimenovane rEnergy, ki smo jih pripravili na varno ponovno uporabo. rEbankMini, najbolj zmogljiv enocelični powerbank na trgu, je odličen primer krožnega gospodarstva, trajnostnega razvoja in lokalnega sodelovanja ter s tem odlično promocijsko oz. poslovno darilo s kar 3-letno garancijo in gravuro po vaši meri.
Nadaljnji cilj, poleg nadgradnje tehnološkega procesa v avtomatiziran proces za obnovo baterijskih celic, je čimprej dati na trg naš prihajajoči produkt rEwall. Gre za napreden hranilnik električne energije, ki ga bo napajalo več kot 1.000 baterijskih celic rEnergy.

Na obnovo baterij se osredotočajo zaradi velikega vpliva njihove proizvodnje na ljudi, ekonomijo in okolje. Zlasti litij-ionske baterije vsebujejo redke zemljine, kjer se za kilogram litija porabi od 400 do 2 milijona litrov vode. Kobalt pa je še bolj problematična surovina, saj se pridobiva večinoma v Demokratični republiki Kongo na okoljsko, družbeno in etično sporen način, kjer so soudeleženi tudi otroci.

Prizadevajo si torej odpraviti e-odpadke z razvojem tehničnih rešitev in proizvodnjo inovativnih, dolgotrajnih izdelkov, ki potrošnike vključujejo, da so tokrat del rešitve za e-odpadke in ne problema. Njihov cilj je pomagati uvesti način, ki resnično zmanjša e-odpadke, in to je njihova ponovna uporaba.

ČLAN

  • REUSABLE TECHNOLOGIES, d. o. o.
  • Podbreznik 15, SI-8000 Novo mesto
  • +386 (0)51 727 000

Fokusno področje

Sekundarne surovine