PREDSTAVITEV PROJEKTA

CEPLAFIB: Predelava odpadne komunalne plastike in časopisnega papirja v nove izdelke

Vodilni partner Tecos skupaj s podjetjem za reciklažo in predelavo plastičnih granulatov Omaplast ter novomeškim podjetjem Adria Mobil, enim vodilnih evropskih proizvajalcev prikolic, avtodomov in mobilnih hišic, uvaja krožni koncept predelave odpadne komunalne plastike in časopisnega papirja v nove izdelke. Namenjeni so embalažni, avtomobilski in gradbeni industriji. V projektu sodelujejo še finsko podjetje za reciklažo odpadnega papirja Ecopulp, poljski nacionalni inštitut za gradbeništvo ITB ter razvojni center, vpet v predelovalne tehnologije plastike Aitiip iz Španije.

Krožna zgodba projekta CEPLAFIB se začne v Omaplastu, ki s sortiranjem, mletjem in ekstruzijskim mešanjem na letni ravni predela okoli 20.000 ton odpadne plastike. Končni produkt je visoko kakovostni tehnični regranulat na osnovi polipropilena (PP) in polietilena visoke ali nizke gostote (HDPE/LDPE). Ecopulp v projektu dobavlja regenerirana celulozna vlakna iz odpadnega časopisnega papirja in naravna lignocelulozna vlakna kot stranski produkt odpadne biomase. Tehnološki center Aitiip v naslednji fazi oba sekundarna surovinska vira združi v kompozitni granulat, primeren za tehnologijo brizganja in termoformiranja. V zaključni fazi krožne zgodbe nato industrijski partnerji novo razvite materiale uporabijo v proizvodnji svojih izdelkov.

 

Povprečno Adriino vozilo sestavlja od 12 do 15 odstotkov plastičnih komponent. Ob predpostavki, da povprečni avtodom tehta 3500 kg, to znaša od 420 do 525 kg plastičnih izdelkov na vozilo. Potencial za zamenjavo primarnih plastičnih materialov z recikliranimi substituti je ocenjen na približno 40 %. V Tecosu so za Adrio Mobil prilagodili in nadgradili obstoječo različico distančnika za dvojni pod v avtodomih, sestavljenega iz reciklirane polipropilenske matrice, ki je ojačana z regeneriranimi vlakni odpadnega časopisnega papirja. Nove distančnike so po uspešnih testiranjih pričeli serijsko uporabljati po zaključku projekta v letu 2021.

Poleg distančnika Adria Mobil razvija še drug demonstrativni izdelek projekta, zaščitne notranje panele za skrite inštalacijske sisteme, izdelane s tehnologijo termoformiranja. Za te produkte so partnerji projekta CEPLAFIB razvili poseben material na osnovi reciklirane polietilenske matrice iz predelane komunalne odpadne plastike in vlaken odpadnega časopisnega papirja. Ta isti material bo uporabljen tudi v embalažnem sektorju, kjer Ecopulp s postopkom vročega stiskanja izdeluje različne embalažne produkte za zaščito izdelkov pri transportu.

 

 

ITB je vse novonastale CEPLAFIB materiale prenesel v gradbeni sektor ter izdelal vzorčne izolativne panele in dekorativne fasadne plošče. Iz CEPLAFIB materialov so izdelali še otroške igralne kocke, škatle za prostorsko organiziranje, žlice za obuvanje in različne avtomobilske zaščitne elemente, ki so jih razvili v sodelovanju s slovenskim podjetjem Tam Europe.

ČLAN

  • TECOS, Razvojni center orodjarstva Slovenije
  • Kidričeva ulica 25, SI-3000 Celje
  • +386 (0)3 4900 920

Fokusno področje

Sekundarne surovine