PREDSTAVITEV PROJEKTA

LIFE CITRUSPACK – Revalorizacijske strategije v krožnem gospodarstvu za uporabo odpadkov citrusov za okolju prijazno embalažo in kozmetiko

Okoljski projekt LIFE CITRUSPACK je del programa LIFE, ki je edini finančni instrument Evropske unije, namenjen izključno okolju prijaznim projektom. Projekt je bil koordiniran s strani tehnološkega centra AITIIP (Španija) v sodelovanju s projektnimi partnerji AMC Innova Juice and Drinks S.L. (Španija), EROSKI (Španija), OWS Nv (Belgija), OLVETIA (Grčija), Plastipolis (Francija) and TECOS (Slovenija). Projekt se je zaključil 2020 in je bil vrednostno ocenjen na 1,7 milijona evrov.

Projekt LIFE CITRUSPACK je vpet v zeleno strategijo Evropske komisije – Evropa 2020, po treh letih in pol ambicioznih raziskav pa je partnerjem uspelo razviti tri prototipe bio izdelkov, ki v embalažno in kozmetično industrijo vnašajo revolucionarne spremembe: biorazgradljiva plastenka za sokove, kozmetična embalaža ter vlažilna krema za obraz. Vse našteto je zasnovano na ostankih citrusov. V projekt je bilo vključenih več tehnoloških centrov, laboratorijev in podjetij iz petih različnih držav EU (Španija, Grčija, Slovenija, Francija, Belgija). Med njimi tehnološki center AITIIP iz mesta Zaragoza v Španiji, koordinator projekta, korporacija AMC, trgovska veriga Eroski in mednarodni partnerji TECOS, OWS, PLASTIPOLIS in OLVETIA. V prvi fazi raziskav smo partnerji zasnovali nov bioplastični material na osnovi biopolimera mlečne kisline in naravnih citrus polnil iz odpadnih lupin in pulpe agrumov. S tem materialom smo kasneje izdelali bio plastenko in kozmetični lonček s standardiziranimi protokoli industrijske kompostabilnosti po evropskih standardih. V drugi fazi smo raziskave usmerili na razvoj različnih formulacij vlažilnih mask in krem za obraz, na osnovi prahu in eteričnih olj iz odpadnih surovin citrusov, katerih fizikalno-kemijske lastnosti so bile na koncu potrjene tudi s standardi kozmetične industrije. Projekt CITRUSPACK prispeva k zapiranju zank sekundarnih materialnih tokov in ponuja trajnostne rešitve v obliki ekološke embalaže, ki spodbuja odgovornejše vedenje na področju kmetijstva ter prispeva k okolju prijaznejši potrošniški družbi. Hkrati izboljšuje tržne priložnosti za kmete in proizvajalce, zahvaljujoč diverzifikaciji odpadkov v novi vrednostni verigi.

ČLAN

  • TECOS
  • Kidričeva 25; SI-3000 Celje
  • +386 (03) 490 09 20

Fokusno področje

Sekundarne surovine