PREDSTAVITEV PROJEKTA

Postavitev industrijske proizvodnje za pridelavo in predelavo konopljinih vlaken v Sloveniji

Mediterri želi s krožnim gospodarstvom industrijske konoplje narediti svet boljši in kakovostnejši za bivanje. Izdelki blagovne znamke Mediterri so narejeni iz ekološko pridelane in obdelane industrijske konoplje. Predstavljajo trajnostno alternativo številnim okolju škodljivim izdelkom iz surovin, ki jih ni mogoče reciklirati, kot so najlon in umetne mase. Uporabljajo se v gradbeni industriji, industriji embalaže, pakiranja ter transporta
termalno občutljivih izdelkov, plastični industriji in industriji pripomočkov za nego živali.

Okoljska vprašanja naraščajo in predelovalna industrija je ena največjih, ki prispevajo k emisijam in nastalim odpadkom. Zato moramo ustvariti čim več novih, okolju prijaznih proizvodnih praks in procesov. Uporaba okolju prijaznih, ekoloških materialov mora postati nekaj vsakdanjega, da lahko ohranimo Zemljo.

Industrijska konoplja se že stoletja uporablja kot surovina za različne izdelke. Njena uporaba je podcenjena, saj je lahko okolju prijaznejša možnost za številne panoge. Aplikacije in izdelki z največ tržnega potenciala v industrijski uporabi konopljinih vlaken so: biokompoziti za avtomobilsko industrijo, konopljin beton za gradbeno industrijo, stelja za vse vrste živali, embalaža za enkratno uporabo, izolacija za hiše …

Da bi lahko zadostili potrebam rastočega trga po okolju prijaznih izdelkih iz konoplje v prihodnosti, potrebujemo več naložb, boljšo infrastrukturo in več konoplje. Mediterri stremi k povečanju in širjenju proizvodnje, ustvarjanju delovnih mest ter širitvi na tuje trge. V kratkem načrtujemo gradnjo prvega industrijskega obrata za proizvodnjo in predelavo konopljinih vlaken v Sloveniji.

Postati želijo vertikalno integrirano podjetje, ki ponuja celotno paleto trajnostnih surovin, polizdelkov in potrošnih izdelkov iz ekološko pridelane industrijske konoplje. Poleg tega si prizadevajo postati pomemben igralec v svetovni industriji biogospodarstva in zasebni inštitut, ki raziskuje in razvija vrhunske izdelke in rešitve za sodobno potrošništvo.

Visok znesek naložb na začetku poslovanja, zapletena predelava, ki potrebuje usposobljene in izkušene ljudi, sodobna tehnologija in oprema ter primerna infrastruktura s pridobitvijo novih strojev lahko predstavljajo možne ovire za rast uporabe izdelkov iz konoplje.

 

ČLAN

  • MEDITERRI, d. o. o.
  • Opekarska 11, SI-1000 Ljubljana
  • +386 (0)41 789 338
  • +386 (0)69 741 008